Trøndelag henter spisskompetanse fra Europa for å styrke norsk RAS-utdanning

Nå skal Val FoU lede et internasjonalt partnerskapsprosjekt med verdensledende kunnskapsmiljøer innen vannbehandling, som vil styrke den videregående RAS-utdanningen i Trøndelag.

Det toårige partnerskapsprosjektet mellom Trøndelag, Danmark og Nederland er finansiert av EU, og har et samlet budsjett på om lag 2,5 millioner kroner. Val FoU AS koordinerer samarbeidet som i Trøndelag omfatter de tre videregående skolene Val, Ytre Namdal og Guri Kunna og oppdrettsselskapene SinkabergHansen og Midt-Norsk Havbruk som begge nå bygger ut store, moderne storsmoltanlegg med RAS-teknologi (RAS = Recirculating Aquaculture System). I tillegg vil Learning Moment Technology bidra i utviklingen av digital læringsplattform.

 

Trøndelag lærer av Europa

– Det etableres nå mange RAS-anlegg både i Trøndelag og ellers i Norge, og det er stor etterspørsel etter kompetanseheving på området. Nå gir vi lærere ved videregående skoler og ansatte i oppdrettsselskaper tilgang til noe av den mest oppdaterte kunnskapen som finnes på vannbehandling. Det vil løfte de videregående akvautdanningene på et kompetansefelt som er sterkt etterspurt av de landbaserte oppdrettsindustriene, sier prosjektleder Halvor Mortensen i Val FoU.

Nederland og Danmark har i dag noen av verdens fremste kompetansemiljøer innen vannbehandling og -rensing, og har gjennom mange tiår utviklet og brukt tilsvarende RAS-teknologi i stor skala. De neste to årene skal nederlandske HZ University of applied sciences, Danmarks tekniske universitet, Dansk akvakultur (tilsvarende Sjømat Norge) og Kattegatcentret bidra med sin kunnskap og erfaring til sine trønderske samarbeidspartnere.

 

Europa lærer av Trøndelag

– RAS er allerede blitt en sentral teknologi i norsk havbruksnæring, både for nåværende oppdrettsarter og mulige nye arter. Partnerlandene har ulike tradisjoner for hvordan de bruker teknologien, og våre europeiske partnere ønsker også å lære hvordan bærekraftig matproduksjon kan integreres også i akvakultursatsinger i Europa, sier Mortensen.

Det norsk-dansk-nederlandske samarbeidet skal skje gjennom både workshops, fagseminarer, studiebesøk og utarbeidelse av digitalt undervisningsmateriell på en egenutviklet læringsplattform.

– Spesielt moro er det at det internasjonale partnerskapet kommer til å ta i bruk den digitale læringsplattformen Dokker, utviklet av det trønderske selskapet Learning Moment Technologies, for å styrke den løpende samhandlingen, sier Mortensen.

 

Kompetanseløft RAS

Første fysiske partnerskapssamling er planlagt i Danmark våren 2021. Det internasjonale RAS-samarbeidet er finansiert gjennom EU-programmet Erasmus+, og er en spinoff fra den regionale satsingen Kompetanseløft RAS ledet av Blått kompetansesenter på Frøya og delfinansiert av Trøndelag fylkeskommune.