Aqua Kompetanse utvider i Rørvik

Når klyngebedriften Aqua Kompetanse nå ansetter Camilla Karlsen som statistiker, gir det kundene tilgang på enda bedre statistisk kompetanse i alle faser av prosjektene.

Er du trygg på statistikk og analyser, og er nysgjerrig på havbruksnæringen? Nå har vi en ledig stilling som statistiker.

– Jeg trodde nesten ikke det var sant da mamma tagget meg på stillingsutlysningen på Facebook, jeg, smiler Camilla Karlsen. – Jeg hadde belaget meg på at jeg måtte jobbe med noe som ikke var så relevant; men dette var jo midt i smørøyet for meg!

Det var det også for Aqua Kompetanse.

-Vi kunne ikke fått en bedre kvalifisert person inn i stillingen, sier Torolf Storsul, som er leder for FoU-avdelingen i Aqua Kompetanse. Camilla kommer rett fra skolebenken, med helt oppdatert fagkunnskap. Jeg er helt sikker på at hun kommer til å tilføre ytterligere verdi innen alt fra marin økologi og fiskehelse til miljø og vanndynamikk.

Statistisk kompetanse

Jeg har alltid visst at jeg skulle hjem til Rørvik, forteller Camilla Karlsen. Allerede 2 år inn i studieløpet ved NTNU i Trondheim, begynte hun og samboeren å se etter en passende hustomt i Rørvik. Samboeren min jobber på brønnbåt, så han hadde allerede jobb i Rørvik. Vi satset på at jeg kom til å finne meg en jobb her, smiler hun.

Camilla har så og si vokst opp i havbruksnæringen. Foreldrene hennes driver et selskap som selger produkter og tjenester til næringen, og hun har utallige timer bak seg med støvlene på både til lands og til vanns. Da hun begynte på det tredje året på utdanningen som sivilingeniør i fysikk og matematikk, valgte hun bevisst fag som hun kunne få bruk for i næringa.

-Jeg skjønte at jeg måtte skrive en relevant masteroppgave hvis jeg ville inn i oppdrettsnæringen, forteller Camilla.

Masteroppgaven hun leverte nå i sommer, som hun skrev i samarbeid med Taskforce salmon lice, handlet om effekten av forkortet sjøfase ved hjelp av “barnehagelokaliteter”. Tanken bak barnehagemodellen er at man setter ut smolt i indre fjordsystemer for så å flytte den etter 7 – 9 måneder. På masteroppgaven sin så Camilla på hvilken effekt denne driftsmetoden har på lakselusa,og sammenlignet med både helårsdrift i fjord og ved kysten.

I full sving

Camilla skal bidra inn i alle faser av prosjekt. Dette innebærer blant annet design av eksperimenter, databehandling, tolkning og formidling av resultater. Hun skal også bidra i utviklingen av forskningsprosjekter.

-Litt enkelt forklart ser jeg på hvilke sammenhenger man kan trekke ut fra data, forklarer Camilla. – Har man data og vil se effekten av jobben man gjør, særlig hvis man prøver ut nye arbeidsmetoder, er statistikk et godt verktøy. Statistikk kan være med å underbygge og dokumentere erfaringer som er gjort i praksis, og finne andre sammenhenger man ikke nødvendigvis ser på merdkanten. Det at jeg som statistiker jobber sammen med biologer og veterinærer, gir en merverdi i prosjektene.

-Nettopp tverrfagligheten i dette er viktig, forklarer Torolf. Camilla skal jobbe tett med alle fagmiljøene i Aqua Kompetanse og med kundene våre.

Camilla har vært i Aqua Kompetanse en måneds tid, og stortrives.

-Tenk å få en slik jobb rett etter studiene, da, smiler hun. – Ikke bare får jeg gjøre det jeg syns er aller mest spennende, men jeg får gjøre det i den bransjen jeg brenner for. Helt siden jeg var liten, har samtalene ved middagsbordet dreid seg om oppdrett og havbruksnæringen, og nå kan jeg i enda større grad bidra selv. Det gleder jeg meg til!