Bjarne brannsikrer betongbunkers fra 2. verdenskrig

Med et miljøvennlig slukkesystem sørger Bjarne Livik i Eiendomsservice for at et av Norges største arkivbygg sikres mot brann.

Betongklossen som huser papirarkivet ligger på Dora i Trondheim, akkurat der Nidelva møter fjorden. Den tidligere operative tyske ubåtbunkeren var under 2. verdenskrig en av de viktigste installasjonene i Norge for den tyske marinen og brukes nå som arkivsenter for bevaring av statlige, kommunale og private arkiv fra Midt- og Nord-Norge. De fire meter tykke betongveggene skaper ideell temperatur og luftfuktighet for arkivering av papir, og Eiendomsservice fra Rørvik jobber nå med å brannsikre bygningen.

–Dette oppdraget fikk vi på grunn av gode referanser fra andre kunder i Trondheim, og fordi vi er konkurransedyktige på pris. For oss er det et veldig spennende og viktig prosjekt. Faktisk er det det største prosjektet vi har hatt til nå, sier Livik.

Eiendomsservice brannsikrer bygningen som skal huse statlige, kommune og privat arkiv fra Midt- og Nord-Norge.

Miljøvennlig gass

Eiendomsservice bruker første halvdel av 2024 på oppdraget.

Livik forteller at det av åpenbare årsaker ikke brukes sprinkleranlegg med vann som brannslukkingssystem på slike papirarkiv, men at man vanligvis velger system som går på gass. I dette prosjektet brukes inergengass, en ufarlig, fargeløs og luktfri gass som blandes med oksygen.

–Slokkesystemet med inergengass dekker alle miljøkrav, og det er også det som brukes på Dora. I den 9000 kubikk store hallen installerer vi 89 stk. gassflasker med inergengass. Hver flaske inneholder 80 liter gass med et trykk på 300 bar. Flaskene står samlet i en flaskebank inne i bunkersen, og dersom det trengs brannslukking fordeles gassen gjennom rør ut i hallen, litt enkelt forklart, forteller Livik.

Sikrer det gamle

For Livik og Eiendomsservice er prosjektet viktig av flere grunner. Ikke bare er det en betydelig milepæl for selskapet som viser evnen de har til å ta på seg store og komplekse oppgaver, de er også med på å sikre historiske, uerstattelige verdier. Sånt er meningsfylt, synes Livik.

–Nye innovative og miljøvennlige metoder sikrer det gamle, kan du si. Det er klart at det er artig å være med på det, smiler han.