Frøy bygger kompetanse for framtiden med offensiv satsing på lærlinger – nå er de kåret til Årets Maritime Lærebedrift
Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse (SNMK) deler hvert år ut prisen «Årets Maritime Lærebedrift». Prisen går til bedrifter som gjør en særlig innsats for rekruttering til sjømannsyrket. I år går prisen til Frøy som er en av våre klyngebedrifter her på InnovArena.
– Vi er veldig stolte av å motta årets opplæringspris. Vi er glade for at vi har muligheten til å gi unge talenter en start på karrieren sin om bord på våre skip. Ved å ta inn mange lærlinger bygger vi kompetanse for framtiden. Dette er noe av det viktigste vi gjør, sier Tonje Foss, administrerende direktør i Frøy.
Prisen ble overrakt på Haugesundkonferansen av Vidar Ulriksen, statssekretær i Nærings- og Fiskeridepartementet.
– Med sin innsats for å rekruttere og lære opp unge talenter, ivaretar Frøy et viktig samfunnsansvar som bedrift. Maritim kompetansebygging og nyrekruttering er avgjørende for å sikre næringens fremtid. Her ligger Frøy i front, sa Ulriksen ved overrekkelsen.
Norges største kompetansemiljø innen akvaservice
Frøy ASA er Norges største kompetansemiljø innen akvaservice. Konsernet er totalleverandør av fartøystjenester og har i dag over 700 ansatte og 80 fartøyer. Selskapet har 13 kontorer langs hele kysten – fra Haugesund til Storslett. I 2021 hadde Frøy 64 maritime lærlinger og 14 kadetter under opplæring. Tonje Foss forteller at det er en klar strategi å bruke lærlinger som rekrutteringsarena – samtidig som det ivaretar samfunnsoppdraget om å bidra til arbeidsplasser for unge.
– Vi har som mål å ha de dyktigste og mest engasjerte mannskapene i bransjen. Til det trenger vi engasjerte elever på ulike blå utdanningsretninger. For å gjøre maritime og marine utdanningsretninger så attraktive som mulig, er det vårt ansvar for å stille et betydelig antall lærlingplasser til rådighet, sier Foss.
Denne satsingen fremhever juryen i sin begrunnelse også.
– Frøy tar rollen som opplæringsbedrift på alvor. Administrasjonen på land og offiserene om bord samarbeider tett om hvordan opplæringen ivaretas. Det har vært en suksess, sier Morten Kveim, styreleder i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse.
Fra lærling til kaptein
Tonje Foss forteller at Frøys ambisjon er at de kan rekruttere inn så mange som mulig av lærlingene i faste stillinger etter hvert, og aller helst at de kan få en karriere innen konsernet.
– Vi har i dag flere fast ansatte som har startet karrieren i Frøy med utplassering i ungdomsskole og videregående – og som siden har tatt gradene fra lærling til lederstillinger om bord i båtene, sier Foss.
En av lærlingene i Frøy er Iver Nyborg Enge. Han har læretiden sin på brønnbåten Viknatrans, noe han synes er svært givende.
– Det er et fantastisk arbeidsmiljø om bord. Folk er opptatt av å gi god og grundig opplæring uansett arbeidsoppgaver, forteller Nyborg Enge. Han trives veldig godt og ser for seg å bli mange år i rederiet.
Fokus på aktiv rekruttering
En som har vært med hele veien fra lærling til kaptein er Lasse Sørheim. Han startet som lærling i 2009, før han ble kadett. I dag er han kaptein for Iver og de andre om bord på Viknatrans. Han forteller om en spennende utvikling fra da han var lærling til dagens organisasjon.
Frøy jobber i dag aktivt med å rekruttere ny kompetanse. Selskapet deltar på både utdanningsmesser og andre relevante arenaer, og jobber tett med de forskjellige opplæringskontorene innen maritime og blå fag. Skolebesøk er også en viktig arena for selskapet. Lasse Sørheim forteller at dette er en stor omdreining siden han var lærling.
– Da jeg begynte som lærling var jeg en av få lærlinger i organisasjonen, så utviklingen har vært stor og meget bra, forteller Sørheim. Han har en klar oppfordring til ungdommer som ønsker å gjøre karriere innen det maritime:
– Bli med ombord, vis interesse og engasjer deg i arbeidshverdagen, så kommer du langt, sier Sørheim.
Dette er en oppfordring Tonje Foss deler. Hun opplever at nysgjerrigheten rundt næringen er økende fra ungdom. Hver vår og høst har det i normalår «mønstret på» utplasseringselever på rederiets fartøyer. Utplasseringselevene har kommet fra både ungdomsskole, videregående og høyere fagskole. Foss gleder seg over at de etter noen års pandemipause kan invitere interesserte ungdommer om bord igjen.
– For oss er det helt naturlig å åpne opp for utplasseringselever som ønsker å gjøre seg kjent med næringa og med Frøy som selskap. Vi trenger at engasjerte ungdommer utdanner seg til våre viktige, blå næringer i mange, mange år framover, avslutter Foss.