Skal revolusjonere krabbefisket

Det skjer mye spennende rundt klyngebedriften Proffteiner og det skjer fort. Nå går de for å kapre verdensmarkedet fra sin base på Namdalskysten.

Proffteiner er en krabbeteineprodusent og leverandør, som har sitt hovedkontor på InnovArena. De leverer et nytt produkt, som skal revolusjonere krabbefiskenæringen. Kun for en liten måned siden fikk Proffteiner patentert sin unike «Vikingteine». Teina har siden  2022 blitt testet av profesjonelle fiskere langs hele norskekysten, og ble satt i kommersiell produksjon våren 2023. Morten Falch i Proffteiner har stor tro på at produktet deres vil slå an i flere land.

– Teknologien og utformingen vår gir et mye bedre og effektivt fiske. Vi har en pyramideløsning, som gjør at krabbene får flere innganger, og teinene kan dermed fiske mange flere krabber på en gang. Tilbakemeldingene fra de som har tatt i bruk teinene er veldig gode. Sammenlignet med tradisjonelle teiner som kan fiske 5 til 10 kg i snitt, kan vårt produkt øke kapasiteten til 25 kg i snitt, forteller Falch.

Hele verden som marked

Den kommersielle produksjonen  startet i Litauen tidligere i år. Her har Proffteiner to samarbeidspartnere som produserer og monterer teinene, før de selges videre til krabbefiskere. Teinene er allerede å finne langs hele kysten, samtidig er teinene til testing både i Skottland, Island og USA.

– Vi har knapt begynt, og vi vet det tar litt tid før et helt nytt produkt får det store volumet. Vi jobber kontinuerlig med nye avtaler, og i det utenlandske markedet er det stor interesse. Store krabbebåter kan ha over tusen teiner om bord, og da sier det seg selv at det potensielle markedet er stort, sier Falch.

Proffteiner jobber i tillegg med ytterligere utvikling, og håper å ha flere forskjellige teiner på markedet etter hvert. Det skal være teiner som er spesiallaget for hver krabbeart. 

Unikt produkt

– Det er ingen andre aktører som har et tilsvarende produkt, så vi skiller oss ut i markedet. Nå er målet vårt å bli en totalleverandør av krabbeteiner, sier Falch, som mener miljøet på InnovArena er en glimrende plass for å utvikle seg og vokse videre.

– InnovArena er en bra plass med som gir oss ekstra energi. Her kan vi sparre ideer over en kaffekopp, for det sitter utrolig mye kompetanse og stor velvilje i gangene her. For oss er det gull verdt å være en del av dette miljøet, avslutter Falch.