– Totalpakken betyr alt

Studentene er ikke i tvil. Det er totalpakken som må friste for at de skal flytte til Nærøysund.

En gjeng universitetsstudenter er for tiden på turne for å treffe videregåendeelever som står overfor viktige valg om hvorvidt de skal søke til høyere utdanning. Etter å ha møtt elevene ved Ytre Namdal videregående skole, ble de invitert til KarriereHub ved InnovArena, hvor videregåendeelever og næringslivet treffes for å bli bedre kjent.

Viktig møteplass
–Å ha møteplasser som KarriereHub er midt i blinken for å treffe unge, mener Marius Møller, student ved Nord Universitet og en del av den omreisende studentgruppen.

Ifølge han er det flere ting næringslivet bør tenke på for å tiltrekke seg ny arbeidskraft.

–Næringslivet må gjøre seg attraktiv og vise hva de kan tilby direkte til studentene. Det handler mye om å gjøre avstanden mellom bedriftene og mulige jobbsøkere så kort som mulig. Vær konkret og vis hva de får dersom de flytter for sommerjobb, praksis eller fulltidsjobb, sier han.

–Gjør deg attraktiv
Møller er ikke i tvil om hva studentene ser etter i framtidige arbeidsgivere.

–Vi vil jobbe der hvor vi ser at det skjer mye givende også utenfor arbeidstid. Næringslivet må synliggjøre hva stedet har å by på. Arrangement, naturopplevelser, bolig og sosialt miljø. Studentene er ute etter en totalpakke som de har lyst på, forklarer han.

– Gjør det enkelt for studentene ved å for eksempel tilby pakker hvor jobb og bolig ordnes samlet. Skill deg ut som en attraktiv arbeidsgiver til sommerjobb. Da er mye gjort, sier Nord-studenten.

Skap møteplasser
Han oppfordrer derfor næringslivet i Nærøysund til å selv kontakte høgskoler og universiteter for å skape møteplasser mellom seg og mulige fremtidige kolleger, i tillegg til å delta på karrieredager.

–Vi studenter er ikke så tunge å be. Spesielt ikke dersom bedriften som kommer er konkret på hvilken kompetanse de ser etter. Det er heller ingen ulempe at møteplassen legges opp som en sosial ettermiddag eller kveld hvor det er litt servering og tid til å prate med folk fra bedriften.

Verdifullt å vite
For klyngeleder Ragnhild Andersen ved InnovArena er det verdifullt å høre hva studentene synes skaper attraktive arbeidsgivere.

–Vi vil jo være regionen som tiltrekker seg dyktige, unge arbeidstakere som trives og som skaper seg et liv her i Nærøysund. For å få til det er det viktig å vite hva som skal til for å klare å møte disse forventningene. Det er hele tiden en kamp om de beste hodene, og da er det fint at næringslivet også bruker karrieredager som denne for å møte framtidas arbeidstakere,  sier Andersen.