Det blå drivhuset vokser videre

Bare i 2024 har ni virksomheter blitt medlem av den blå innovasjonsklyngen. På fem år har InnovArena vokst med 30 prosent.

Daglig leder Jakob Mo (fra venstre), forskningsleder May Linn Buberg og labansvarlig Synne Svensson i det nye forsknings- og analyselaboratoriet på Kolvereid, hvor Salmax Group jobber mot lansering av de innovative tjenestene Salmo Surveillance og Salmo Predict i 2025. Foto: Salmax Group

InnovArena ble formelt åpnet 3. januar 2020. Fem år senere teller innovasjonsklyngen til sammen 50 virksomheter. Bare det siste året har InnovArena fått ni nye klyngemedlemmer. De framholder tilgangen til kontor- og møtelokaler, fellestjenester og aktiviteter, faglig nettverk og kompetanse som den viktigste motivasjonsfaktoren for å være del av klyngefellesskapet.

Blant InnovArenas nye klyngemedlemmer er det både nye og veletablerte virksomheter, som Viknaslipen AS. Daglig leder Einar Engesvik forteller at det var naturlig for dem å bli en del av klyngen i mai 2024.

Samarbeids- og markedsmuligheter

– Vi har allerede benyttet oss en del av tilbudene og aktivitetene i form av frokostmøter, kurs og andre spennende arrangement. InnovArena er en fin arena for å ta med seg både ansatte og kunder. Her kommer vi tettere på mange av våre samarbeidspartnere og kommer i kontakt med potensielle nye kunder, sa Engesvik.

Den kanskje viktigste møteplassen på InnovArena, er kantina i tredje etasje. Her møtes de ansatte fra rundt 30 tilstedeværende virksomheter og besøkende til felles lunsj hver eneste dag. I byggets fire etasjer er det rikelig med mindre og større møterom utstyrt med digitale skjermer for både fysiske og digitale møter. InnovArena har i tillegg eget undervisningsrom.

Både faglig og sosialt

Som klyngemedlem har du tilgang til alt dette. Samtidig får du info om relevante faglige kurs og seminarer, samt sosiale aktiviteter som foregår i klyngen. Hovedvekten av de 50 virksomhetene i innovasjonsklyngen har arbeids- og markedsområder innenfor blå kystnæringer.

– Vår visjon er nettopp å være en innovasjonsklynge for havbruk, fiskeri, samt marin og maritim leverandørindustri på Trøndelagskysten. Samtidig skal InnovArena stimulere til samarbeid og innovasjon på tvers av både fag og næringer, sier klyngeleder Ragnhild Andersen.

Bli en del av InnovArena, du også?

Bistand til viktig innovasjon

Derfor huser InnovArena en rekke eksperter og spesialister med kompetanse og erfaring på å koble bedrifter med offentlige virkemidler får å gjennomføre viktige forsknings- og innovasjonsprosjekter. Det ferske klyngeselskapet Salmax Group utvikler nyskapende analyseverktøy for havbruksnæringen, og ser på InnovArena-miljøet som viktig fram mot lansering i 2025.

– Her blir vi synlige i markedet, samtidig som vi kan diskutere problemstillinger og realisere løsningene sammen med aktører som jobber mot samme mål som oss, sier Jakob Mo, daglig leder i Salmax Group AS.

I høst flyttet myndighetenes rådgivende og utøvende organ innen fiskeri- og havbruksforvaltning, Fiskeridirektoratet, inn i InnovArena.

InnovArena-fellesskapet gjør samarbeid mer naturlig

I høst flyttet også Fiskeridirektoratet, myndighetenes rådgivende og utøvende organ innen fiskeri- og havbruksforvaltning inn i klyngebygget i Rørvik.

– Vi er ute etter det fellesskapet som InnovArena tilbyr. Man har møteplasser og treffes i arbeidshverdagen, selv om man ikke nødvendigvis har samme arbeidsgiver. Vi har erfaring med at det kan ha mange positive ringvirkninger og gi gode synergier, sier seksjonssjef Arnt Inge Berget.

NHO Trøndelag lot seg imponere over InnovArena-klyngen, da de i høst besøkte Nærøysund.

– Når InnovArena nå snart er fem år, er det bra å se at klyngen er godt etablert både på gründerskap og samarbeid. Samlokalisering gjør samarbeid mer naturlig, sier seniorrådgiver Anna Cesilie Brustad Moe.