Her utvikles framtidas kystnæringer

Verdens grønneste industripark: Konseptet Kråkøya biopark er et direkte resultat av at idéer, spisskompetanse og praktiske verdiskapere møttes på InnovArena.

Kråkøya biopark og maritime energihub utvikles for å bli verdens grønneste industripark.

I tredje etasje i InnovArena har Lars Fr. Mørch ansvaret for å koordinere regionens største industrisatsing. I juni ble han daglig leder i Kråkøya Eiendom AS, som skal bygge 1000 mål store Kråkøya biopark og martime energihub basert på såkalte industrielle symbioser.

– Enkelt forklart skal etablerere i industriparken i størst mulig grad utnytte overskuddsenergi og avfallsstrømmer fra hverandre til å skape nye industriarbeidsplasser. Sånn skal vi utnytte ressurser vi høster bedre, og bruke mindre energi, sier Mørch.

Konsept fra innovasjonsplattformen

I regi av InnovArena-nettverket ble det i 2021 dratt i gang en serie møter, seminarer og workshoper for å utforske mulighetene for industriområdet Kråkøya. Konseptet med fokus på restvarme og reststrømmer (avfallsstrømmer) for å kunne produsere enda mer mat av mindre ressurser og energi, er i dag retningsgivende for både Kråkøya Eiendom og aktørene som nå prosjekterer industriprosjekter for investeringer i mange 100 millionersklassen.

En av dem, Eco Seafood, står bak den største enkeltetableringen på Kråkøya, landbasert produksjon av laks. Selskapet er etablert i samme etasje som Kråkøya Eiendom, og drøfter daglig hvordan industriarealet skal få best mulig logistikk og infrastruktur for å dele energi og restråstoff med kommende naboetablerere.

– For oss er det av uvurderlig betydning å være i et miljø med så stor tilgang til nettverk og spisskompetanse, sier daglig leder Vegar Livik.

Spisskompetanse i flere etasjer

Innovasjonsklyngen InnovArena består av nærmere 50 virksomheter. Drøyt halvparten av dem har tilhold i innovasjonsbygget på kaikanten i Rørvik. Her finner klyngebedrifter – og andre – kompetanse og tjenester de trenger for å utvikle kystnæringene i enda mer bærekraftig retning.

 

Norsk Oljelaboratoriums analyser av oljer og kjølemedier forteller kunden om tilstanden på motorer, maskiner og drev. Foto: Lykt foto og film

I første etasje finnes tre bemannede analyselaboratorier. Pharmaq Analytic spesialiserer seg på fiskehelse og fiskesykdommer, SGS Analytics på miljø- og matanalyser, mens Norsk Oljelaboratoriums analyser av oljer og kjølemedier forteller kunden om tilstanden på motorer, maskiner og drev. Lenger opp i InnovArena-etasjene finner du spisskompetanse innen både miljø- og fiskevelferd, IKT, ingeniør- og sertifiseringstjenester og forsknings- og innovasjonsarbeid.

– Jeg er stolt av spisskompetansen vi gjennom InnovArena har samlet og tilgjengeliggjort for våre viktige kystnæringer. Innovasjon handler selvfølgelig mye om fagkompetanse, men det krever også at folk som kjenner til og har tillit til hverandre. Det forsøker vi utvikle også gjennom ulike arrangementer og sosiale sammenkomster for medarbeiderne som har sitt daglige virke i klyngen, sier klyngeleder Ragnhild Andersen.

Bli en del av InnovArena