Vi blir både flere og flinkere når vi jobber sammen

I snart fem år har InnovArena fungert som et nav for rekruttering til regionens næringsliv. Det virker.

Som en av landets største og mest innovative havbrukskommuner, har Nærøysund det de siste 10-15 årene hatt et voldsomt rekrutteringsbehov. Ifølge Trøndelag i tall vokste sysselsettingen i kommunens virksomheter med hele 10 prosent i tiårsperioden 2013 til 2023.

Rekrutteringsjobben ikke over

InnovArena har siden starten hatt rekruttering som ett av sine satsingsområder. Klyngeleder Ragnhild Andersen leder også det regionale rekrutteringsnettverket Emploi +1000, oppkalt etter målet for den regionale næringsstrategien med mål om 1000 nye sysselsatte på ti år.

– Næringslivet på Namdalskysten har ambisiøse planer, men i det store bildet viser sysselsettingsstatistikken at næringslivet vokser videre. I 2020 passerte Leka og Nærøysund for første gang en samlet sysselsetting på over 5.000, og veksten har fortsetter. Rekrutteringsbehovet er der fortsatt, sier hun.

 

Flinkere gjennom samarbeid

Gjennom Emploi +1000-nettverket utvikler deltakende virksomheter i privat og offentlig sektor samhandlingsrelasjoner og felles planverk innen rekruttering. Ut av nettverket, er det også etablert et eget nettverk for personalledere, hvor de får muligheten til å utvikle ferdigheter, utveksle beste praksiser og finne løsninger på felles utfordringer, som de ellers kunne ha stått alene om.

– Arbeidstakere er virksomhetenes viktigste ressurser, som det er viktig å forvalte godt. Det gjør vi gjennom å samarbeide og dele verktøy og metoder som bygger sterke og robuste arbeidstakere i regionen, påpeker Andersen.

Birgit har flyttet hit to ganger

Veterinær Birgit Stautland er en av flere som har kommet til Namdalskysten for å begynne i ny jobb de siste årene. Hun ble presentert for Rørvik og InnovArena på en studietur med Veterinærhøgskolen i 2022, og har sågar kommet hit to ganger!

– Jeg fikk et veldig godt inntrykk av Rørvik. Det var fokus på et spennende næringsliv, og at både de og regionen ønsket at folk måtte flytte hit. Og de markedsførte det, forteller Stautland.

Birgit Stautland, Aquakompetanse

Etter studiebesøket sendte hun en åpen søknad i Aquakompetanse, og fikk jobb. Jobbstedet var Bergen, men opplæringa var på Rørvik.

– Jeg trivdes så godt på Rørvik, og fikk utvidet tida mi der til 10 måneder før jeg dro til Bergen. Men jeg ville tilbake, og søkte derfor på et vikariat med kontorsted InnovArena. Det vikariatet er nå endret til fast stilling, og det er jeg glad for. Jeg pendler til InnovArena, og bor på Kolvereid hvor jeg bruker fritida mi på hornmusikklaget og trening, forteller Birgit.

At ansatte finner meningsfylte aktiviteter også utenfor arbeidstid, er viktig for arbeidsgiverne. Gjennom hele 2022 kjørte InnovArena derfor en egen kampanje med næringsliv som hedret ildsjelene som gjør forskjell i sine lokalsamfunn.

Karrierehub og Brohode havbruk

InnovArena har i flere år også fungert som nav for bedrifter som ønsker å gjøre seg mer synlig for ungdommer fra egen region. På KarriereHub får ungdommer møte bedrifter som ønsker å rekruttere dem til sommerjobber. InnovArena har også invitert rødrussen til Russehub for at bedriftene skal kunne gjøre seg kjent med dem og deres planer etter videregående.

– Vi legger til rette for å skape kontakt og koblinger slik at ungdommene ser «hjem» når de for eksempel trenger praksisplass, skriver studentoppgaver, ønsker sommerjobb og når de er ferdig utdannet og på jobbjakt, forklarer Andersen.

Russehub

InnovArena samarbeider også med Brohode havbruk, som kobler studenter og forskere ved NTNU med kompetansesøkende bedrifter på innovasjonskysten.

– Regionen består av noen store og mange små virksomheter. Vi tror på at vi gjennom å sammen og vise bredden av mulighetene i egen region, står sterkere enn om bedriftene enkeltvis og alene må ut å finne sine framtidige ansatte. Sysselsettingsveksten viser at det virker, sier Andersen.